agoonny

download .
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Grafika kompjuterike 3D

Go down 
AuthorMessage
agoonny
Admin
avatar

Posts : 192
Join date : 2009-06-25

PostSubject: Grafika kompjuterike 3D   Tue Oct 27, 2009 8:57 am

Grafika kompjuterike 3 permasore ose Grafika kompjuterike 3D eshte riparaqitja tre-permasore e informacioneve gjeomtrike te ruajtura ne kompjuter per qellimet e kryerjes se njehsimeve dhe prodhimit te imazheve 2 permasore. Ne kete menyre imazhet mund te jene per tregim te mevonshem ose per tu pare ne kohe reale. Grafika kompjuterike 3 permasore mbeshtetet shume ne te njejtat algoritme si ato te grafikes vektoriale kompjuterike 2 permasore ne modelin fije kuader (wire frame model) dhe grafiken kompjuterike raster 2 permasore ne shfaqjen prodhuese perfundimtare (ang. final rendering). Ne programet per grafike kompjuterike, dallimi midis 2 permasores dhe 3 permasores eshte zakonisht i turbullt; zbatimet 2 permasore mund te perdorin teknika 3 permasore per te kryer efekte te tilla si ndrieimi, dhe ne radhe te pare 3 permasori mund te perdore teknika prodhuese 2 permasore.

Grafika kompjuterike 3 permasore, zakonisht, nenkupton modelet 3 permasore. Pervee grafikes se prodhuar, modeli permbahet brenda dosjeve te te dhenave grafike. Megjithate, ketu ka dallime. Nje model 3permasor eshte riparaqitje matematikore e edo sendi 3 permasor (qofte i palevizshem apo i levizshem). Teknikisht nje model nuk eshte grafike gjersa ai te shfaqet dukshem (vizualisht). Per shkak te shtypjes 3 permasore (ang. 3D Printing), modelet 3 permasore nuk futen ne hapesiren virtuale. Nje model mund te shfaqet vizualisht si nje imazh dy-permasor me ane te nje procesi te quajtur prodhimi 3 permasor (ang. 3D rendering), apo perdoret ne simulacionet dhe njehsimet kompjuterike jo grafikore.
Back to top Go down
View user profile http://agoonny.albanianforum.net
 
Grafika kompjuterike 3D
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
agoonny  :: Bota e Informatikes :: 2D Graphics & 3D Graphics-
Jump to: