agoonny

download .
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Ndertimi i Tokes!

Go down 
AuthorMessage
agoonny
Admin
avatar

Posts : 192
Join date : 2009-06-25

PostSubject: Ndertimi i Tokes!   Mon Oct 26, 2009 7:17 am

Korja e Tokes 8- 80 km thellesi dhe ze nje vellim prej 2.4% te te gjithe mases.
Manteli nga 80 - 1200 km dhe ka nje vellim prej 44.1%
1200 2900 km eshte thellesia ndermjet Mantelit dhe Berthames dhe ka vellim prej 37.3%
Berthama e Tokes ka nje thellesi prej2900 - 6371 km duke zene nje vellim prej 16.2&.

Ne vendin tone Korja e Tokes ndryshon nga 34 - 50 km.Perberja Kimike e Tokes

Elementi Perqindja qe zene %

Oksigjeni 49.13
Silici 26.00
Alumini 7.45
Hekuri 4.20
Kalciumi 3.25
Natriumi 2.40
Kaliumi 2.40
Magnezi 2.30
Hidrogjeni 1.00
Titani 0.61
Karboni 0.35
KLori o.20Elementet e rruzullit Tokesor

Rrezja e Tokes 6371,1 km
Siperfaqja e Tokes eshte 510 000 000 km ne katror
Siperfaqja e brezit midis tropikeve 203 500 000 km ne katror
Siperfaqa e brezave te gjeresive mesatare 264 000 000 km ne katror
Siperfaqa e territoreve midis rratheve polar e poleve 42 500 000 km ne katror.

( shifrat jane te rrumbullakosura)

TOKA PO TRASHET Ne EKUATOR

Largesia ndermjet polit verior dhe jugor po zvoglohet, ndersa toka ne ekuator po trashet, konkluduan shkencetaret amerikane duke matur forcen e gravitetit te tokes me ndihmen e satelitit. Sipas hulumtimeve te tyre, barku i planetit tone po rritet, ndersa toka po merr formen e kungullit. Konsiderohet se oqeanet, akulli polar, akullnajat si dhe atmosfera kane mundur te shkaktojne ndryshime te medha ne fushen e gravitetit te tokes. Sido qofte modelet meteorologjike te matjes se nivelit detar, treguan se shkrirja e akullit dhe atmosfera nuk ndikojne ne ato ndryshime.
Back to top Go down
View user profile http://agoonny.albanianforum.net
 
Ndertimi i Tokes!
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
agoonny  :: Shkencat Natyrore dhe Matematika :: Fizikë dhe Kimi / Physics and Chemistry-
Jump to: