agoonny

download .
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Numrat romake

Go down 
AuthorMessage
agoonny
Admin
avatar

Posts : 192
Join date : 2009-06-25

PostSubject: Numrat romake   Sun Oct 25, 2009 11:30 am

Numrat romake e kane prejardhjen ne antiken e Perandorise Romake.

Sistemi i numerimit romak eshte i tipit "mbledhes" (shtues), ose me mire, edo simbol shoqerohet me nje vlere, dhe numri i perfaqesuar jepet nga shuma e vlerave te simboleve.


Kodi:

I = 1
II = 2
III = 3
IV = 4
V = 5
VI = 6
VII = 7
VIII = 8
IX = 9
X = 10
XI = 11
XII = 12

Kodi:

XIII = 13
XIV = 14
XV = 15
XVI = 16
XVII = 17
XVIII = 18
XIX = 19
XX = 20
XXIII = 23
XXIV = 24
XXVII = 27
XXVIII = 28

Kodi:

XXIX = 29
XXX = 30
XL = 40
L = 50
LIX = 59
LX = 60
LXX = 70
LXXX = 80
XC = 90
C = 100
CI = 101
CL = 150

Kodi:

CC = 200
CD = 400
D = 500
DC = 600
M = 1000
1558 = MDLVIII
1625 = MDCXXV
1804 = MDCCCIV
1900 = MCM
1962 = MCMLXII
1999 = MCMXCIX
2000 = MM
Back to top Go down
View user profile http://agoonny.albanianforum.net
 
Numrat romake
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
agoonny  :: Shkencat Natyrore dhe Matematika :: Matematikë / Mathematics-
Jump to: