agoonny

download .
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 HTML në shqip

Go down 
AuthorMessage
agoonny
Admin
agoonny

Posts : 192
Join date : 2009-06-25

PostSubject: HTML në shqip   Sun Oct 25, 2009 4:00 am

--------------------------------------------------------------------------------

efare eshte HTML

Shihni gjithashtu: MINIFJALOR PER INTERNETIN

HTML (HyperText Makup Language) eshte nje gjuhe programuese e cila perdoret per krijimin e faqeve ne Internet. Nje faqe e krijuar me kete gjuhe mund te lexohet me qfardo shfletuesi (Netscape, Internet Explorer) dhe ne qfardo platforme (Windows,Macintosh...). Dokumentet e krijuara me HTML jane te perbera nga disa instrukcione (ang TAGS) te cilat jane te shkruara ne mes te shenjave < > p.sh. :Shumica e instrukcioneve duhen te perfundohen dhe kjo behet duke e perseritur te njejtin instrukcion me nje vije te thyer perpara :


Kosova

Miepo ka edhe shume instrukcione qe nuk kane nevoj te perfundohen si p.sh. instrukcioni
.

Disa instrukcione marrin edhe disa atribute speciale si te cilat e specifizojin instrukcionin. P. sh. instrukcionit font ia kemi dhene dy atribute , color dhe size. Atributi color ia jep ngjyren e tekstit ndersa size e tregon madhesin :

Drini

Si krijohet nje dokument

Nje dokument i krijuar me HTML perberhet nga tri pjese kryesore : koka (head), titulli (title) dhe trupi (body). P.sh. :


I tregon shfletuesit se fillon nje HTML - dokument


Instrukcioni per koken e dokumentit.


Titulli i dokumentit.

Perfundon instrulkcionin e kokes.


Instrukcioni i trupit prej ku edhe e shkruani permbajtjen e faqes.

Jam kreanar se jam shqiptar.


E perfundon instrukcionin e trupit.


I tregon shfletuesit se dokumenti mbaron ketu.

Instrukcioni

i ka disa atribute : background
Nese e perdorim nje fotografi si prapavi.

bgcolor
Ngjyra e prapavise.

text
Ngjyra e tekstit

link
Ngjyra e nje nyjeve te pa vizituara.

alink
Ngjyra e nyjeve aktive.

vlink
Ngjyra e nyjeve te vizituara.Ne shembullin me poshte e kemi caktuar ngjyren e prapavise te bardhe, tekstin e zi dhe nyjet e kaltra :

....


.....

VINI RE ! Kodet e ngjyrave shkruhen me vlefte heksadecimale nga 00 deri ff.

PeRMBAJTJA

Si punohet me tekst

Dallimi ne mes perpunuesve te fjalve dhe tekstit te shkruar me HTML eshte se tabulacionet,hapsirat dhe nderrimet e rreshtave nuk mirren parasysh ne HTML por perkthehen si vetem nje hapsire.


SHEMBULLI 1

SHEMBULLI 2

....E dua

Shqiperine .


....
....E dua Shqiperine .


....


Te dy shembujt e mesiperm japin te njejtin rezultat, pra i tere teksti eshte i shkruar ne nje rresht.

Per te krijuar ndrrimet e rreshtave ateher i perdorim dy instukcione :


(row break ) e ben ndrrimin e rreshtit


(paragraph ) e len nje rresht te thate mes dy pjeseve.

Nese ndonjeher na nevojitet te shkruajm nje artikull te gjate dhe nuk kemi kohe qe te perdorim shume instrukcione ateher e perdorim instrukcionin

i cili do te thote
tekst i paradefinuar (predefinered ) pra i tere teksti paraqitet mu
ashtu siq e shkruajm.

Shfletuesi e bene ndrrimin e rreshtave ashtu siq i pershtatet atij por nese ne nuk dedhirojim qe kjo te ndodhe ateher e perdorim instrukcionin ose e perdorim ne vend te hapsires.

Ne HTML mund te perdorim edhe rubrika per te cilat e perdorim instrukconin

(headers ). Rubrikat i kane gjashte madhesi ku me e madhja eshte
dhe me e vogla eshte
. Gjate punes me rubrika mund ta perdorim atributin align bashke me tri vleftat e tij :
left
Pjesa shkruhet ne ane te majte

center
Pjesa shkruhet ne mes

right
Pjesa shkruhet ne ane te djathte


Kete do ta ilustrojim me mire ne shembullin e meposhtem :

KODI Ne HTML

RESULTATI

....
Dielli

Dielli

Dielli

....Dielli
Dielli
Dielli Ne ato raste kur deshirojim me e nderru fontin e tekstit apo me i dhene tekstit nje ngjyre tjeter e perdorim instrukcionin se bashku me atributet e tij. Atributet e instrukcionit jane:

face Me ndihmen e ketij atributi e nderrojim fontin e tekstit. Mirepo duhet pasur kujdes sepse ndoshta vizitori i faqes yte nuk e ka mu ate font qe ti e ke shkruar. Jane 5 fonte qe shumica e shfletuesve i njeh : Arial , Courier New , Symbol (Symbol) , Times New Roman dhe Wingdings ( Wingdins).

size E cakton madhesin e tekstit ku madhesia me e madhe eshte 7 kurse me e vogla eshte 1 (pra e kunderta si ne rubrik). Madhesia e zakonshme eshte 3. Edhe ne fonte, sikurse edhe ne rubrika, madhesia eshte relative ku krejt mvaret nga rregullimet e lexuesit.

color E cakton ngjyren e tekstit. Ngjyren e percaktojim me emrin e ngjyres ne gjuhen angleze ose me kodin e saj heksadecimal . P.sh. nese deshirojim te shkruajm tekstin e kuq ateher shkruajm color="red" ose color="#AF0000".

Stilet e tekstit jane te perkrahura edhe ne HTML. Ne tabelen e meposhtme i gjeni instrukcionet qe mund ti perdorni per ta ndryshuar stilin dhe pamjen e tekstit :


STILI
KODI
REZULTATI

KURSIV
Tirana
Tirana

I TRASHe
Berati
Berati

I NeNVIZUAR
Tirana
Gjakova

I TEJVIZUAR
Ulqini
Ulqini

TELEGRAFIK
Prishtina
Prishtina

I MADH
Tetova
Tetova

I VOGeL
Durresi
Durresi

I NGRITUR
S k + i
S k + i

I ULUR
S e + m
S e + m

XIXeLLUES
Liria
Liria


Dy shkronjat Shqiptare te cilat nuk gjenden ne tastierat nderkombetare:
Shkronja "e" Mund te shkruhet duke mbajtur shtypur "ALT" dhe duke shkruar "137"
Shkronja "e" : Mbani shtypur "ALT" dhe shkruani nr. "0203"

>>> Megjithese efare eshte shkruar me siper ndihmon ne formimin e faqeve kjo esht vete dieka themelore qe nje WebMAster duhet te dije. Do te sugjeroja qe per lehtesi te perdoren Programe per Faqe ne Internet si FrontPage, DreamWeaver etc.

AlbaWeb i kushton nje rendesi te veeante ndihmes per Faqe ne Internet, per te qene sa me prane WebMasterave te rinj do te shtojme edhe me teper informacione se bashku me pasurimin e permiresimin e Faqes se JavaSkripteve, grafikeve, animacioneve, logove dhe Banerave Falas ne AlbaWeb.

Shenim: Shpjegimet e HTML ne Shqip eshte marre nga Faqet BashkPunetore me AlbaWeb !
Back to top Go down
View user profile http://agoonny.albanianforum.net
 
HTML në shqip
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
agoonny  :: Bota e Informatikes :: Web Development-
Jump to: